Vandaag kregen de eerste 15 buddy’s van het project Kansrijk Groningen hun certificaat van de Buddy Academie uit handen van wethouder Isabelle Diks. De buddy’s hebben een intensief trainings-programma gevolgd om deelnemers te begeleiden die uit de armoede willen. De aanpak van Kansrijk Groningen werkt, omdat deelnemers uit de Bijstand komen, financieel onafhankelijk worden en de regie op hun leven terugkrijgen via opleiding en/of werk. Het werken aan eigen doelen vanuit de vraag ‘wat wil jij’ is de sleutel voor het succes.
In 2019 startte het project Kansrijk Oost in de wijken Beijum en Lewenborg als pilot voor minima-huishoudens.Dat kunnen mensen in de Bijstand zijn maar ook zzp-ers, werkenden en jongeren. Zij worden gedurende minimaal 1 jaar intensief begeleid door een buddy.Sinds januari 2021 zijn ook in Selwerd en De Wijert zusterprojecten gestart. Zij nemen het model over en vullen het op hun eigen manier in. Alle projecten werken samen onder de naam Kansrijk Groningen.
Buddy Esmeralda Bos: ‘Doordat anderen groeien, blijf ik zelf ook groeien. Blijven leren, dat is zo mooi.’
Door de uitbouw naar meer wijken zijn meer goed opgeleidde buddy’s nodig. Elke buddy heeft naast een professionele achtergrond ervaring met leven in armoede en is opgeleid in de Buddy Academie. Initiatiefnemer en kwartiermaker van het eerste uur Marloes de Bie zette de Buddy Academie op om de buddy’s goed gereedschap mee te geven bij het begeleiden van deelnemers.
De gemeente Groningen staat in de top vijf van armste gemeentes in Nederland. Kansrijk Groningen gaat deze armoede te lijf vanuit de missie Van moet naar moed. De buddy’s van Kansrijk Groningen ondersteunen deelnemers, zo intensief en zo lang als nodig is. Ze leveren maatwerk, afgestemd op de wensen van de deelnemer. Buddy’s werken nauw samen met WIJ-teams, Werk & Inkomen en GKB, als het gaat om dingen anders te doen. Daarnaast met allerlei partijen in de wijken.
Een deelnemer zei na 22 jaar in de bijstand: ‘Ik wil er vandaag nog uit, het is genoeg. We maakten haar schulden beheersbaar met hulp van de GKB. We hielpen haar met testen en ze bleek bijna hbo-niveau te hebben. We betalen nu een mbo4-opleiding voor haar. Ze doet het fantastisch. Intussen is zij zelf buddy van een aantal gezinnen. Nog een half jaar en dan kan ze zo de arbeidsmarkt op.’ Bron: Kansrijk Groningen – Kansrijk Groningen
Uit onderzoek blijkt naar de aanpak van Kansrijk Groningen dat de stress bij deelnemers afneemt, dat hun welbevinden toeneemt, dat de eigen regie terugkomt en dat het effectief is om steeds dezelfde buddy te hebben.
Kansrijk Oost is onderdeel van de Wijkvernieuwing Beijum en Lewenborg. Het Nationaal Programma Groningen en de gemeente Groningen financieren het project. Kansrijk Selwerd is onderdeel van de Wijkvernieuwing Selwerd en Kansrijk Zuid is onderdeel van de Wijkvernieuwing De Wijert.