Menu Sluiten

Pilot Kansrijk Oost onderzocht

Het onderzoeksbureau van de gemeente, Onderzoek, Informatie & Statistiek heeft de pilot Kansrijk Oost onderzocht. Het rapport concludeert dat de stress van de deelnemers daadwerkelijk afneemt en dat hun welbevinden toeneemt. De sleutel voor succes is de eigen regie en het werken aan eigen doelen vanuit vraag ‘wat wil jij?’. Het gebruiken van maatwerk voor individuele deelnemers is effectief, al botst dit af en toe met de wet- en regelgeving.

Verder meldt het rapport dat het effectief is wanneer een deelnemer steeds met dezelfde ‘eigen’ buddy werkt. Dat geeft vertrouwen en houvast. Het succes is niet alleen wanneer deelnemers uitstromen naar werk. Juist ook wanneer een deelnemer geen stress meer heeft, de druk niet meer voelt, dan worden er goede resultaten behaald. En dat kan dan ook uitstroom zijn naar werk of het volgen van een opleiding.

Rolmodel

Een andere belangrijke bevinding van het rapport is dat wanneer de situatie van ouders verandert, hun rolmodel voor hun kinderen ook verandert. Daardoor veranderen de kinderen mee. Het is één van de sleutels voor het bestrijden van intergenerationele armoede. Het is effectief om een scholingsprogramma op maat voor deelnemers en voor buddy’s te hebben. Tot slot stelt het rapport dat dergelijke vormen van intensieve begeleiding vragen om politieke keuzes.

Klik op de afbeelding om het rapport te bekijken.