Menu Sluiten

Wethouder Eikenaar ontvangt mensen Kansrijk Groningen

Donderdag 24 november jl. ontving wethouder Eelco Eikenaar (Inkomen & Schulden) projectleider, buddy’s en deelnemers van Kansrijk Groningen op het Stadhuis. Na een blik in de wel heel grote Oude Raadszaal stelde Eelco voor om naar zijn kamer te verhuizen. Koffie en kouk gingen mee. Het was de opmaat naar een ontspannen, mooi, en af en toe indringend gesprek. Ruim anderhalf uur spraken ze met elkaar over thema’s en dilemma’s waar buddy’s en deelnemers mee te maken krijgen. Eelco Eikenaar stelde veel vragen. En vroeg door.

Waarom doe je dit werk? Waar ligt de grens? Hoe hou je dit vol? Hij wilde het naadje van de kous weten. Hoe gaat het bij Kansrijk Groningen? Waar loop je tegen aan als buddy? Wat doet Kansrijk voor je als deelnemer?

Rolmodel
Deelnemer Raghda Said was duidelijk in haar antwoorden. ‘Mijn buddy betekent heel veel voor mij. Ze is eigenlijk meer dan een buddy. Ze is mijn rolmodel. Door haar support en eigenlijk het meest mij voordoen hoe ver je kunt komen, ga ik nu van het MBO naar het HBO.’

Grenzen
Buddy Miranda Zwiep werkt bij de Groningse Kredietbank. Ze vertelt wat het buddyschap haar brengt. ‘Ik vind het echt een verrijking. Maar het zijn wel twee totaal verschillende werelden. Dat brengt me soms in een spagaat. Als buddy wil je af en toe buiten de lijntjes kunnen kleuren, bij de GKB zijn we echt aan regels gebonden. Maar ik neem mijn ervaringen met hoe het ook kan wel mee de organisatie in!’ Buddy Nadia El Baroudi vertelde over haar motivatie: ‘Ik wil gewoon heel graag mijn eigen levenservaring omzetten in iets positiefs. Er zijn voor een ander en samen open staan voor een zoektocht.’ De buddy’s gaven aan dat het werk van een buddy niet alleen tijdens kantoortijden is. ‘Af en toe raak je heel erg betrokken bij iemand. Het contact gaat door tot in de avond en in de weekenden. ‘ We krijgen wel eens te horen, dat we meer afstand moeten bewaren. Maar als iemand je nodig heeft dan willen we er gewoon staan.’

Meer deelnemers
Daar wilde de wethouder meer van weten. Hij vroeg door. Hoe hou je dit werk vol? En waar ligt voor jullie als buddy dan de grens? Het grotere plaatje kwam ook nog even op tafel. Wat is er nodig om Kansrijk Groningen groter te laten groeien? Zodat meer deelnemers weer de regie op hun leven krijgen? Toen keek iedereen maar hoopvol naar Marloes. Aan haar zal het niet liggen, zei ze. Druk mee bezig.