Menu Sluiten

Beijum Bruist – VNG Jaarcongres op bezoek bij wijkvernieuwing

Ruim dertig bestuurders uit het hele land kwamen dinsdag 13 juni naar Beijum om meer te horen over een aantal maatschappelijke initiatieven en projecten, waar sinds 2018 binnen het wijkvernieuwingsprogramma Beijum Bruist samen met bewoners aan wordt gewerkt.

Om half drie kwam de groep met de bus aan bij de Dom Helder Camaraschool, waarna ze gezamenlijk naar Het Trefpunt liepen. In dit wijkcentrum hoorden de deelnemers meer over ‘Kansrijk Groningen’. Deze succesvolle armoedeaanpak, die ooit gestart is als pilot binnen de wijkvernieuwing in Beijum, is er op gericht mensen effectief en duurzaam uit de bijstand naar opleiding en werk te begeleiden.

Tijdens de tweede deel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)-bijeenkomst maakten de wethouders en burgemeesters kennis met Beijum Beweegt. Dit kleinschalig bewonersinitiatief is in korte tijd uitgegroeid tot een bruisende community met meer dan twaalf beweeggroepen.

De laatste stop van die middag was bij Stadsboerderij De Wiershoeck, waar dagelijks rond de veertig wijkbewoners een fijne, zinvolle tijdsbesteding hebben. De Wiershoeck is daarnaast partner van ‘Beijum in Bedrijf’. Binnen deze alliantie werken organisaties en bewoners in de wijk aan een samenhangend en vraaggericht aanbod op het gebied van meedoen en scholing.

De middag werd afgesloten in de prachtige tuin van de Stadsboerderij, onder het genot van zelfgemaakte hapjes en sapjes. Als bedankje kregen de aanwezigen een speciale Beijum Bruist-goodie bag met daarop de slogan ‘Gelukkig ben je in Groningen’.

Marloes de Bie spreekt over Kansrijk Groningen
Artikel uit Nieuwsbrief Oost – gemeente Groningen, 16 juni 2023