Menu Sluiten

De cirkel van generatiearmoede

Op het inspiratiefestival Let’s Gro is er komende zaterdag 4 november een interessante talk is over generatiearmoede. Onderzoeker Erik Meij van het Sociaal Planbureau Groningen vertelt over zijn onderzoek naar generatiearmoede. Aan bod komen de levensverhalen van moeders die zijn opgegroeid in generatiearmoede. Wat deed opgroeien in de generatiearmoede met hen? Hoe heeft het hen gevormd? En hoe lukte het om uit de cirkel te komen? Aan het onderzoek werkten 20 buddy’s van Kansrijk Groningen mee als co-onderzoeker.

Let’s Gro, zaterdag 4 november, 14:00 – 15:00 uur, Forum, Rabo Studio, gratis.

Kinderen die opgroeien in armoede ervaren, naast een gebrek aan geld, vier keer zoveel heftige gebeurtenissen als andere kinderen. Dergelijke gebeurtenissen hebben de rest van je leven invloed. In veel gevallen leidt opgroeien in armoede tot een vorm van trauma. Dit is een belangrijke reden waarom armoede van generatie op generatie blijft bestaan.

Sociaal Planbureau Groningen onderzocht dit ingewikkelde probleem samen met ervaringsdeskundige co-onderzoekers van de aanpak Kansrijk Groningen. Op basis van de levensverhalen van Groningse moeders biedt deze lezing inzicht in waarom de cirkel van generatiearmoede, ondanks alle inspanningen, zich blijft herhalen. En wat er nodig is om uit deze cirkel te breken. In een panelgesprek vertellen Jessie Hooper, Bibi Javaniseresht en Selima Renes over hoe het hen lukte om uit de cirkel te komen.

Meer informatie: https://forum.nl/nl/agenda/de-cirkel-van-generatiearmoede

Tip: Misschien moet je iets lager mikken – lezing door Milio van de Kamp

Socioloog en universitair docent Milio van de Kamp groeide als kind op in armoede en weet als geen ander hoe dat voelt. Hij schreef een persoonlijk en rauw verhaal dat glashelder de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid blootlegt. Het boek heeft als titel meegekregen Misschien moet je iets lager mikken.

Zaterdag 4 november 21:00 – 22:00 uur Forum Camera 5, toegang gratis

https://forum.nl/nl/agenda/misschien-moet-je-iets-lager-mikken-milio-van-de-kamp

Let’s Gro Festival

Let’s Gro is hét (gratis) festival over de toekomst van Groningen. Op 3, 4, en 5 november is iedereen welkom om samen na te denken over toekomstideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten in de stad, zijn er inspirerende sprekers en kun je bij miniworkshop ontdekken hoe je zelf kunt bij dragen aan een beter klimaat.