Menu Sluiten

Kansrijk Groningen groeit en bloeit

Tijdens de jaarlijkse Buddy Building was goed te zien dat Kansrijk Groningen groeit. Naast de grote teams met buddy’s van Oost en West presenteerde het team Oosterpark zich. Projectleider Marloes de Bie vertelt waar Kansrijk Groningen nu staat.
Vertrekpunt is altijd de missie: Mensen in de gemeente Groningen de regie op hun eigen leven teruggeven. Van 2021 tot 2031 hebben 600 gezinnen hun generatie-armoede doorbroken.

Marloes de Bie: ‘We hebben nu 34 buddy’s en tegen de 100 deelnemers. Met nog zes jaar te gaan en met ons huidige groeitempo gaan we het halen om 600 gezinnen te ondersteunen. Er wordt ontzettend hard gewerkt en we maken het waar.’
‘Onze aanpak werkt nu in Oost, West, Oosterpark en Zuid. Daar komt Kansen voor Kinderen dit voorjaar bij. Ook de Buddy Academie draait op volle toeren. We hebben een stevig fundament gelegd. Stevig genoeg om richting een structurele aanpak te gaan.’

Vertrouwensband
Wezenlijk noemt Marloes de eigenschappen van de buddy’s die daar ook op geselecteerd worden. Zo zijn de buddy’s, naast professionals, ervaringsdeskundig, geduldig en invoelend. Een deelnemer voelt zich veilig bij zijn buddy en er is een vertrouwensband. Belangrijke voorwaarden voor een doelgericht en succesvol traject. Opvallend is ook dat buddy’s zelf ook een groei doormaken door hun buddyschap. Marloes: ‘Het afgelopen jaar was een topjaar met veel mijlpalen: MBO- en HBO-diploma’s van deelnemers én buddy’s, staatsburgerschap, deelnemers die buddy werden en buddy’s die projectmedewerker werden. Ze zijn allemaal nieuwe rolmodellen, de ambitie spat er van af. Het maakt me enorm trots.’ Ook buiten de stad blijft Kansrijk niet onopgemerkt: er zijn presentaties gegeven aan andere gemeentes, op hat landelijk VNG-congres en aan verschillende ministeries. Tijdens de Buddy Building was er een cameraploeg aanwezig van BNN VARA die Kansrijk sinds een jaar volgt als veelbelovende aanpak.

Dankzij jou
Tot slot nog een reactie van een deelnemer: ‘Ik wil je bedanken. Niet voor het eerst en waarschijnlijk niet voor het laatst. Zoals je weet is mijn leven niet saai. Het is een rollercoaster van situaties en de daarbij behorende emoties. Maar jij hebt zo’n grote en belangrijke rol gespeeld in dit alles. Dankzij jou ben ik gekomen waar ik ben. Ik ben er nog niet. Maar mede door jou geloof ik in mijn kunnen en het feit dat ik altijd mezelf kon en kan zijn, dat ik alles mag zeggen en dat je me nooit veroordeelt. Mede daardoor ben ik er nog en werk ik elke dag opnieuw aan mezelf. Dankjewel voor alles. (…) We zijn dankbaar dat we jou in ons leven hebben.

foto: Mariska de Groot