Menu Sluiten

Gabriëlle en Maryam, buddy’s

Stel, je krijgt je leven maar niet op de rails, wat je ook probeert. Door schuldenstress en andere tegenslagen… Hoe fijn is het dan als er iemand naast je staat bij alle stappen die je zet om er weer bovenop te komen. Iemand als Gabriëlle of Maryam, die weet wat jij meemaakt en er 24/7 voor je is, maar ook kan schakelen met hulpverleners. Gabriëlle en Maryam zijn net begonnen als buddy voor het project MobilityMentoring in Selwerd. Hun boodschap: we komen er samen doorheen.

Gabriëlle: “Ik zie door de bomen het bos niet meer, hoor ik vaak. Het houdt maar niet op. Waar moet ik beginnen? Ik ga zitten. Wat speelt er allemaal, vraag ik. Wat is nu het meest dringend, wat vind jij het belangrijkst? Soms noem ik wat opties, als iemand het helemaal niet meer weet.”

Maryam: “De vraag is altijd wat wil jij? Ik neem het niet over. We zetten kleine stappen. Ik ben nu bijvoorbeeld buddy voor een moeder met twee kinderen. Hiervoor werd alles voor haar gedaan. Nu ze op zichzelf woont, moet ze haar financiën op orde krijgen maar tegelijk ook haar kinderen opvoeden. Dat geeft heel veel stress. Ik zie haar een keer in de week, vaker als dat nodig is. En ik ben dag en nacht bereikbaar via de telefoon of whatsapp. Dat ik er altijd voor haar ben, dat geeft vertrouwen en zorgt voor rust. Dat is vaak al genoeg. Ik word bijna nooit uit bed gebeld.”

De buddy’s hebben zelf de nodige tegenslagen in het leven gehad. Ze weten hoe belangrijk het is dat er dan iemand voor je is die niet oordeelt en niet alles beter weet.

Gabriëlle: “Toen ik vastliep was het zo fijn dat er iemand naast me stond. Die breder kon kijken, die me wees op mogelijkheden. Die me vertelde dat ik best wat milder voor mezelf mocht zijn. Ik leerde Marloes de Bie kennen, de projectleider van Kansrijk Oost. Is buddy zijn niks voor jou, vroeg ze. Dat ik ervaringsdeskundige ben, maakt het contact met mensen makkelijker. Vaak hebben ze al allerlei hulpverleners. En toch merk ik dat wij een fijne aanvulling zijn. Voor mij betekent het ook veel: ik kom weer buiten de deur, ik zie andere mensen, ik kan mijn kennis en ervaring inzetten. Nu doe ik dit nog als vrijwilliger, maar ik zie het als een stap naar betaald werk.”

Maryam: “Mijn vier kinderen en ik woonden jarenlang op één kamer. Dat was behoorlijk pittig. Zelf was ik ook deelnemer van Mobility Mentoring. Daar leerde ik Marloes kennen Die zei: jij hebt veel meer in je. Wil je buddy worden? Dat ze mijn kwaliteiten zag, dat gaf me kracht.

Toen ik klein was heeft ons gezin ook zo iemand gehad. Die mevrouw hielp ons het zelf te doen en dat is zo belangrijk geweest voor onze integratie in Nederland. Al deze ervaringen helpen me om mijn deelnemers te helpen. Ik weet wat ze doormaken en hoe ze zich voelen, en ik weet wat er nodig is en wat ze nodig hebben om een volwaardig lid van de samenleving te worden.”

Meer informatie en aanmelden: Caroline Fries, 06 55 42 00 48.