Menu Sluiten

Interview met Isabelle Diks, wethouder gemeente Groningen

“De weg uit de armoede begint volgens Groningen met het wegnemen van stress en het bieden van maatwerk. Het meenemen van mensen in plaats van sancties opleggen. In hun nieuwe aanpak biedt Groningen dat maatwerk en luistert beter naar hun inwoners.” Sinds 2018 helpt de gemeente inwoners in bepaalde wijken met de aanpak Mobility Mentoring®, of vanuit het gedachtegoed. Het gaat volgens wethouder Isabelle Diks namelijk om een manier van kijken; naar je inwoners en naar je dienstverlening. “Mobility Mentoring® werkt aan de voorkant en aan wat een inwoner zelf wil. Dus niet wat zij opgelegd krijgen vanuit instanties. Eigen regie, kleine stappen en maatwerk zijn dus enorm belangrijk. In feite vergroten we het ‘doe-vermogen’. We leren de deelnemers te kijken naar wat ze écht zélf willen. En het dan ook te doen. Mobility Mentoring® is gestoeld op wat we weten over de invloed van stress op de hersencapaciteit en executieve functies als plannen, organiseren, overzien van wat er moet gebeuren. Door de deelnemer te coachen en inzicht te geven in zijn of haar leefsituatie, zorgen we voor rust en overzicht. Op deze manier werken we in kleine stappen aan de door deelnemers zelf gekozen doelen.”

“Hun stress neemt af, hun zelfvertrouwen groeit”

“We zien dat veel inwoners van deze wijken kansen hebben gemist in hun leven. Er is soms sprake van meervoudige problematiek en altijd van moeite met rondkomen. Het meest schrijnend is dat hierdoor ook de kansen van kinderen kleiner zijn. Dat is één van de belangrijkste dingen die we willen uitbannen. We zien dat deelnemers van Mobility Mentoring® grotere stappen maken dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Dat is van klein naar groot: van vrijwilligerswerk tot opleidingen en betaald werk. Hun stress neemt af, hun zelfvertrouwen groeit. Ze gaan van overleven naar leven, of zoals we ook wel eens zeggen: van moet naar moed. En ze worden een ander rolmodel voor hun kinderen. Die impact is groot en we hopen hiervan op lange termijn ook tastbare resultaten te zien.”

“Een deelnemer zei na 22 jaar in de bijstand: ik wil er vandaag nog uit, het is genoeg. We maakten haar schulden beheersbaar met hulp van de GKB. We hielpen haar met testen en ze bleek bijna hbo-niveau te hebben. We betalen nu een mbo4-opleiding voor haar. Ze doet het fantastisch. Intussen is zij zelf buddy van een aantal gezinnen. Nog een half jaar en dan kan ze zo de arbeidsmarkt op.”

“De buddy’s verstaan hun vak en weten uit ervaring wat leven in armoede betekent”

In de Groningse wijken Beijum, Lewenborg, Selwerd en De Wijert worden gezinnen intensief ondersteund door buddy’s. Deze zorgvuldig geselecteerde vrijwillige professionals, die weten hoe het is om in armoede te leven, werken vanuit het DNA van de wijk en zijn gekoppeld aan een vaste medewerker van een WIJ-team. Vorig jaar ontvingen de buddy’s de Innovatie-Award van het Mobility Mentoring® netwerk voor hun vernieuwende aanpak. “De buddy’s zijn heel belangrijk. Zij trekken minimaal een jaar lang op met een gezin. Ze verstaan hun vak maar weten ook uit ervaring wat leven in armoede betekent. Ze zijn gedreven, denken in kansen. En ze zijn de brug naar hulpverleners en instanties. Maar altijd samen en in overleg met de deelnemer. Deze combinatie werkt heel goed; de deelnemers stellen zich meer open, durven te vragen maar ook ‘nee’ te zeggen tegen iets dat ze niet willen.”

“We zien soms spectaculaire vooruitgang – de eigen regie en zelfvertrouwen van deelnemers neemt toe. Het uitvalpercentage is laag; bijna alle deelnemers doen minimaal een jaar mee, tenzij ze werk hebben. Het buddy-team bestaat al bijna 3 jaar in deze samenstelling.”

Lees het hele interview op mobilitymentoring.nl