Menu Sluiten

Nieuwe buddy’s met certificaat aan de slag

Donderdag 7 juli 2022, wijkcentrum ’t Dok in Lewenborg. Vandaag is een feestelijke dag, want vier buddy’s ontvingen hun certificaat van de Buddy Academie. Joey Tamminga, Bianca Harms, Caïssa Schotborg en Jennifer Wane gaan met het certificaat op zak deelnemers begeleiden in Kansrijk West, Kansrijk Zuid en bij Kansrijke Start. Bij vertrek zegt Caïssa nog even tegen Joey: ‘Je motiveert me’.

Bianca Harms begeleidt sinds kort een deelnemer in Kansrijk West. ‘Dit certificaat betekent heel veel voor mij. Omdat mij altijd verteld is dat ik nooit een diploma in handen zou hebben.’ Naast het begeleiden van haar deelnemer verzet Bianca veel en divers vrijwilligerswerk. ‘Ik help mijn Syrische overburen om hun weg een beetje te kunnen vinden hier. Ik zet me in bij de Voedselbank en ik doe boodschappen voor mensen die dat zelf niet kunnen.’ Ze doet het op eigen initiatief, op eigen houtje. ‘Gewoon’, zegt ze stralend, ‘omdat ik me graag inzet voor andere mensen.’

Sinds vier jaar is Caïssa Schotborg nu in Nederland. Ze komt uit Aruba, is moeder van een tweeling van 11 en ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Caïssa is een van de twee buddy’s die binnenkort starten in het project Kansrijke Start. Hier begeleiden buddy’s jonge gezinnen zodat kinderen in de eerste 1.000 dagen van hun leven de best mogelijke start krijgen. Caïssa: ‘Ik ben opgeleid als psychisch sociaal werker. Ik ga mijn best doen in het project Kansrijke Start om een goede bijdrage te leveren.’ Ze noemt onder andere het bijhouden van de dingen die een buddy doet, zodat de ervaringen meegenomen kunnen worden in het beleid. Binnenkort start ze met haar eerste deelnemer.

vlnr: Joey Tamminga, Bianca Harms en Caïssa Schotborg. Op de foto ontbreekt Jennifer Wane.

Eye-openers
Joey heeft sinds gisteren zijn eerste deelnemer in Kansrijk Zuid. Ook voor hem heeft het certificaat van de Buddy Academie waarde. ‘De trainingen waren informatief, ik heb veel geleerd. Ook over mezelf. Over grenzen, bijvoorbeeld, en hoe je daar mee om kunt gaan. De training over armoede en stress door Marloes de Bie gaf me veel eye-openers.’ Joey is buddy geworden omdat hij wat heeft met het welzijn van mensen. Ook hier leren we een drukke en actieve baas kennen die zich inzet voor anderen. Zo is hij vrijwilliger bij Zavie (Zorg en Aandacht Voor Iedereen, voorheen GGZ-belangenplatform – red), zit hij in de cliëntenraad van Lentis, organiseert hij Cafés met een thema en leidt hij kinderen rond bij foto-exposities.