Menu Sluiten

Buddy Selima Renes in multimediale expositie

Het dagblad Trouw publiceerde eind januari een groot artikel over een serie portretten van fotograaf Dirk-Jan Visser. In de multidemediale expositie Tegenspoed, verhalen over armoede portretteert hij vier mensen die met schulden te maken hadden. Een van hen is Selima Renes, buddy in Kansrijk Oost: ‘Ik wilde een veilige basis bieden voor de kinderen’.

Fotograaf Dirk-Jan Visser wilde weten hoe het is om te leven met schulden. ‘Betaal je de huur of koop je een goed matras?’ Dat zijn vragen waar Selima Renes destijds keuzes in moest maken toen zij de zorg voor haar broertjes op zich nam, weg bij haar verslaafde ouders. Het kan iedereen overkomen, zo maar. Een scheiding, een faillissement, je baan verliezen, schulden zijn nooit ver weg. Leven met schulden bepaalt wat je nog wel en niet meer kan. Inmiddels werkt ze bij WIJ Beijum en helpt ze deelnemers in Kansrijk Oost om financieel zelfstandig te worden.

Uit Trouw 29 januari 2022
Selima Renes helpt mensen met schulden. Ze weet waar ze het over heeft, want vanaf haar tienertijd moest ze zelf zien te overleven. Selima Renes (1981) is kind van verslaafde ouders. Al van jongs af moest ze voor haar broertjes zorgen. Zelf kreeg ze op haar zestiende haar eerste kind. Twee jaar later verliet ze haar ouderlijk huis. Ze nam haar kind en haar broertjes mee. “Ik had thuis helemaal niet geleerd met geld om te gaan. Mijn broertjes hadden niets, geen goede kleren, geen goede matrassen. Dan ga je keuzen maken: betaal ik de huur of ga ik matrassen kopen.”

Ze was in die tijd doodsbang om bij hulpinstanties aan te kloppen, omdat ze vreesde dat haar broertjes dan bij haar weg zouden worden gehaald. “Ik wilde niet dat ze in een pleeggezin terecht zouden komen.” Ze raakte steeds dieper in de schulden, soms bewust, soms onbewust. Tot ze op haar 24ste in de wettelijke schuldsanering kwam – om daar ook weer uit te worden gegooid. “Ik was verhuisd, wat niet mocht. Maar mijn moeder kwam elke dag naar mijn huis om geld te zoeken. En elke keer maakte ze ruzie. Terwijl ik een veilige basis voor de kinderen wilde bieden. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

De multimediale expositie is nog tot december te zien in Veenhuizen, de Koloniën van Weldadigheid.
Lees hier het volledige artikel

Selima met kinderen – foto: Dirk Jan Visser

 

Dirk-Jan Visser (1978) is documentair fotograaf, geïnteresseerd in ecologische en sociale vraagstukken. Zijn werk werd onderscheiden met de Dutch Design Award en Zilveren Camera’s. Hij geeft les op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.